Zdravstveni kutak

DRAGI RODITELJI!

Osnovni zadaci kvalitetnog vrtićkog programa su zdravlje i sigurnost djece, kao i pravilna prehrana. Iz tog razloga ove stranice će biti posvećene tim temama. O Vašem djetetu brinu se prvenstveno odgajateljice, pa stručni tim koji se širi na pedijatre i epidemiologe, no najvažnija karika u tom lancu ste Vi – roditelji.

 

Nastojati ćemo Vas redovito izvještavati o zdravstvenim aktualnostima u vrtiću te očekujemo Vašu suradnju kako bi zajedničkim snagama unaprijedili zdravlje Vaše djece.

 

ZAŠTO TREBAMO ISPRIČNICU NAKON BOLOVANJA?

Donijeti ispričnicu nakon bolovanja je obveza roditelja koja proizlazi iz naših Sigurnosno zaštitnih i preventivnih programa D.V. „Zlatna ribica“. Ispričnica nam služi kao dokaz da je dijete zdravo i da se može priključiti kolektivu. Prema podacima na ispričnici dužni smo u vrtiću pratiti izostanke djece zbog zdravstvenih razloga, evidentirati ih u zdravstveni karton djeteta, a na kraju godine podatke o razlozima i broju izostanka prezentirati u službenom izvješću. Cilj je ovog praćenja kontrola epidemiološke situacije radi poduzimanja pravovremenih mjera za zaštitu zdravlja djece u kolektivu te suzbijanje širenja infektivnih bolesti. Po povratku nakon bolovanja u vrtić obavezno donesite ispričnicu pedijatra na kojoj treba  pisati ime i prezime djeteta, vrijeme izostanka i razlog, odnosno šifra bolesti.

 

PREGLED  dr. MILE BATINIĆA, spec. fizikalne i rehabilitacijske medicine        

Projekt koji kontinuirano, na početku svake pedagoške godine provodimo u cilju očuvanja i unaprjeđivanja zdravlja je procjena učestalosti poteškoća lokomotornog sustava kod djece predškolske dobi. 30.svibnja 2017. dr. Mile Batinić spec. fizikalne i rehabilitacijske medicine pregledava kralježnicu i stopala djeci starijoj od 3 godine , ukoliko želite i potpišete pristanak. Svakom roditelju će odgajateljica uručiti nalaz njegovog djeteta.        

                                                                                            

Ukoliko Vaše dijete taj dan kad je dr. Batinić vršio preglede nije bilo u vrtiću možete se javiti za pregled u ordinaciju dr. Batinića: Ul. Braće Cetina 14., tel. 051/ 264-935.

 

O DJEČJIM STOPALIMA

Zašto mnoga djeca imaju spuštena stopala, ali i deformitete kralježnice?

 

Odgovor možemo naći u činjenici da djeca sve manje hodaju, a sve više sjede ispred televizora ili računala, ne hodaju bosa i sve češće nose neprikladnu obuću koja loše utječe na stopalo u razvoju.                      

                           

Posebnu pozornost treba obratiti na obuću. Liječnici u početku kada dijete prohoda najčešće preporučaju polutvrde đonove, kako bi se stopala što bolje mogla gibati. Važno je imati cipele i papuče koje su dovoljno velike da se palčevi ne bi izvili , ali ne toliko velike da spadaju sa stopala. Čarape također moraju biti dovoljno velike. Mala djeca prerastaju cipele velikom brzinom, katkad za manje od dva mjeseca, pa bi roditelji trebali svaki mjesec provjeravati je li obuća dovoljno velika, što možete provjeriti kada dijete stoji jer tada stopalo ispunjava veći dio obuće. Važno je da obuća ima nekližući đon i da je visoka jer tada čvrsto drži stopalo. Nemojte koristiti Crocsice umjesto papuča. Preporučamo obuću koja je praktična za skidanje i obuvanje (papuče i tenisice na čičak ili zatvarač).

 

Da pripomognete razvoj muskulature malih dječjih stopala, dijete neka hoda naizmjence na prstima, petama i po vanjskoj strani stopala, neka hvata nožnim prstićima sitne predmete, potičite dijete da hoda po različitim podlogama: travi, šljunku, pijesku, pazite na tjelesnu težinu i potičite ga da se bavi nekom tjelesnom aktivnosti.

 

PRIMJER VJEŽBI KOJE SA SVOJIM DJETETOM MOŽETE RADITI KOD KUĆE:

- dijete sjedi na stolici, stopala su na podu. Palcem lijeve noge neka dotakne koljeno desne noge, te spušta lijevu nogu po desnoj, sve do palca 

- dijete sjedi na stolici, stopala su na podu. Na pod postavite predmete : spužvice, male lego kockice, male valjčiće od kartona. Dijete neka nožnim prstima uhvati predmet i uzme ga u ruku.

- igrajte igru „Noć i dan“ koju igramo i mi u vrtiću,ali je upotpunite sa dva zadatka. U čučnju dijete treba ostati na petama, a kod stajanja treba se podignuti na prste.

- uz pomoć odrasle osobe , neka dijete održava ravnotežu na lopti

- dijete sjedi na stolici, između stopala kratko neka drži loptu u zraku

- prije spavanja neka prstićima lijeve noge skine čarapu s desne noge i obrnuto

Preporučljivi sportovi za stopala su: ritmika, ples, gimnastika kao i borilački sportovi.

I ne zaboravite – što češće idite sa svojim djetetom u prirodu i hodajte bosi.

 

MJERENJE TEŽINE I VISINE – ANTROPOMETRIJSKO MJERENJE

U vrtiću se dva puta godišnje u listopadu i travnju  provodi antropometrijsko mjerenje u svrhu procjene prehrambenog stanja i rasta djece, a s ciljem pravovremenog djelovanja u slučaju znatnijeg odstupanja od standardnih vrijednosti.

 

Antropometrijska mjerenja vrlo su korisne i neophodne metode za ocjenjivanje stanja uhranjenosti organizma. Njihove vrijednosti u uskoj su povezanosti s načinom prehrane, kako u vrijeme rasta tako i u kasnijoj dobi jer sve promjene u načinu prehrane najčešće se i najbrže odražavaju na antropometrijskim vrijednostima.

 

Da bi ustanovili da li visina i težina odgovaraju dobi djeteta, služimo se međunarodno priznatim vrijednostima težine i visine određene dobi i spolu izražene u percentilima. Visina i težina poželjno uhranjene djece obično se kreću između 25. i 75. percentila, a djecu čije su vrijednosti visine i / ili težine ispod 5. i iznad 95. percentila potrebno je dodatno pratiti i savjetovati se sa nadležnim liječnikom.

 

Mjerenjem u vrtiću obuhvaćena su sva djeca. Planiramo da će mjerenja i obrada podataka završiti krajem travnja, pa tako svakako kod Vaših odgajatelja potražite podatke o antropometrijskom mjerenju za Vaše dijete, a za sva dodatna pojašnjenja možete se obratiti zdravstvenoj voditeljici.

 

 

 

UNAPRJEĐENJE ORALNOG ZDRAVLJA DJECE

Poštovani  roditelji,

iznimna nam je čast priopćiti Vam, da je naš Vrtić dobitnik Certifikata za vrtić koji promiče oralno zdravlje djece provođenjem promotivnih i preventivnih aktivnosti u sklopu programa „Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih u PGŽ : Zdravi zubi – sretan dječji osmjeh“.  Certifikat dodjeljuju zdravstveni stručnjaci u provedbi programa : Primorsko – goranska županija Upravni odjel za zdravstvo, Medicinski fakultet sveučilišta u Rijeci - Katedra za dječju stomatologiju, KBC Rijeka i Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ.  Cilj projekta je podizanje svjesnosti roditelja i djece o važnosti održavanja pravilne oralne higijene od najranije dobi i redovito posjećivanje stomatologa.         

                                                                                                   

U našem Vrtiću vrši se edukacija pravilnog četkanja i pranja zubi na zabavan i prihvatljiv način za djecu najranije dobi. Čitamo slikovnice, gledamo crtane i demonstriramo pranje zubi na velikoj maketi vrlo interesantnoj djeci. Posebno pazimo na higijenu pribora. Čašice sa priborom stoje na policama i pazimo da se susjedne četkice ne dotiču. Roditelji imaju naviku svaki petak odnositi četkicu i čašicu kući na pranje. Zamjena četkica vrši se otprilike svaka 2 mjeseca (ili po potrebi, kad se primijeti da su istrošene). Uveli smo plakat na kojem djeca svakodnevno (u vrtiću i kod kuće) crtaju  „smajliće“  ili „tužniće“ ovisno o tome jesu li oprala zube.

 

U suradnji s Medicinskim fakultetom u Rijeci povodom dana oralnog zdravlja svake godine nas posjećuju studenti dentalne medicine, koji demonstriraju pranje zubi na velikoj igrački – maketi. Razgovaramo s djecom o hrani koja utječe na zdravlje zubi. Djeca već znaju da su za zube štetni slatkiši i šećer u svim oblicima. U skladu s tim vodimo računa o pravilnoj prehrani i smanjujemo količinu šećera u napitcima i hrani.

 

 

 

Copyright © 2016 Dječji Vrtić Zlatna Ribica Kostrena. Sva prava zadržana.