Aktivnosti u vrtiću

DOGAĐANJA U PROSINCU

Početak prosinca obilježio je dolazak Sv. Nikole u naš vrtić koji je  na radost djece posjetio i darivao  sve skupine vrtića.

Ovaj mjesec obilježila su mnogobrojna kulturna događanja. U dvorani vrtića održan je „Koncert povodom Sv. Nikole“ u organizaciji „Osminke“ j.d.o.o.  Skupine „Meduze“ i „Pčelice“ posjetile su HNK I. Zajc i pogledali predstavu „Snježna bajka 2“, a skupine „Zvjezdice“, „Dupini“ i „Papaline“ bili su publika na predstavi „Božićna bajka“ u GKL Rijeka.

U mjesecu darivanja, sjetili smo se onih  kojima je to najpotrebnije. Tako smo i ove godine sudjelovali u humanitarnoj prodaji radova i nastupali u prigodnom programu na manifestaciji „Mikulna 2017.“ 

Druženja povodim Božića i Nove godine nastavila su se u skupinama našeg vrtića uz želju da nam svima iduća godina donese puno zdravlja i radosti.

DANI VRTIĆA (21. i 23. studeni 2017.g)

Ovogodišnje Dane vrtića obilježili smo sportskim igrama djece i roditelja, kreativnim radionicama i degustacijom proizvoda pripremljenih u sklopu projekta „Mi jedemo odgovorno“.

U sportskoj dvorani Kostrena, 21.studenog 2017.g. održano je sportsko druženje djece i roditelja s ciljem poticanja tjelesnog vježbanja i stvaranja zdravih navika. U vrtiću je 23. studenog 2017.g. organizirana priprema  i degustacija zdravih obroka kao i niz radionica. Djeca i roditelji izrađivali su prigodne ukrase namijenjene humanitarnoj prodaji na manifestaciji „Mikulna 2017.“ , sudjelovali  u izradi voćne salate, sokova i frapea,  te degustirali  pekmez od drenjula i dunja, kompot i voćne čajeve. 

IZRADA POVIŠENOG POVRTNJAKA U DVORIŠTU VRTIĆA (17. studenog 2017.)

U sklopu edukacije djece i planiranih EKO aktivnosti, još prošle godine, u suradnji s roditeljima skupine „Papaline“ nastao je prvi povrtnjak u našem vrtiću. Nakon ljetnih vrućina i suše početkom pedagoške godine u povrtnjaku nas je „dočekao“ samo peršin.  Ulazak u projekt Međunarodnih Ekoškola „Mi jedemo odgovorno“ potaknuo nas je na ponovno formiranje povrtnjaka. Na prvom ovogodišnjem sastanku Eko odbora vrtića, dogovorena je suradnja s Udrugom Ekoregija Kostrena i KD Kostrena u realizaciji ovog projekta.  U petak, 17.studenog organizirana je zajednička sadnja sadnica u dva nova povrtnjaka. O posađenim sadnicama brinut će se skupine „Zvjezdice“, „Dupini“ i „Pčelice“ koje su zaslužne da je naše dvorište postalo bogatije  novim sadnicama začinskog bilja. Zahvaljujemo gospodinu Miljenku Štokiću iz Udruge Ekoregija Kostrena na drvenoj konstrukciji našeg povrtnjaka kao i gospođi Vlasti Oreb iz KD Kostrena na pripremi  povrtnjaka i poučavanju o pravilnom sađenju sadnica. Izradom povišenih gredica, na zabavan način i kroz igru potaknuti ćemo djecu svih uzrasta na promišljanje o sebi i svom zdravlju te proizvodnji zdrave hrane.

„BOLNICA ZA MEDVJEDIĆE“  U DJEČJEM VRTIĆU „ZLATNA RIBICA“                        ( 15.studenog 2017.)

Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka u suradnji s učenicima Medicinske škole provelo je radionicu „Bolnica za medvjediće“. Aktivnost je namijenjena predškolskoj djeci, s ciljem upoznavanja s postupcima prilikom posjeta liječniku. Kroz igru i prijateljski pristup smanjuje se dječji strah od odlaska liječniku te približava bolnica i bolničko okruženje najmlađima. Djeci je dodijeljena uloga roditelja, a djetetov medvjedić ili neka druga igračka je njegovo bolesno dijete. Voditelj aktivnosti tijekom pregleda u „ bolničkoj ambulanti“ pomaže djeci da upotrijebe različite „medicinske instrumente“ kao što su otoskop, stetoskop, tlakomjer i slično te njihovom bolesnom ljubimcu prepisuju „lijekove“  koje dijete preuzima u „bolničkoj ljekarni“.

TKO JESTI ZDRAVO HOĆE, NEKA JEDE POVRĆE I VOĆE! (9. studenog 2017.)

 Ovo je slogan skupine „Zvjezdice“ koji su u okviru projekta „Mi jedemo odgovorno“ odlučile naučiti pripremiti pekmez. Kako se to radi, najprije su upoznali pomoću slikovnice i priče, a sve etape izrade pekmeza su nacrtali i zapisali. U suradnji s gospođom Vesnom Lukanović iz Udruge  Dren – Drenova i gospođom Željkom Egredžija, predstavnicom Katedre Čakavskog sabora Kostrena „Zvjezdice“ su skuhale  pekmez od drenjula i dunja.

Ako želite degustirati njihov prvi pekmez, posjetite nas za Dane vrtića, a mi se zahvaljujemo gošćama na zajedničkoj pripremi „slatke“ zimnice.

IZLET U DELNICE (30.listopada 2017.)

U mjesecu listopadu, povodom Dana kruha Skupina „Meduze“ posjetila je „Popovićev mlin“ koji je sačuvan u izvornom obliku iz davne 1925.g., a nalazi se u glavnoj i najstarijoj  ulici Delnica. Osim razgledavanja mlina i upoznavanja načina mljevenja i skladištenja žitarica, djeca su se okušala u miješenju kruha. Nakon ručka donesenog iz vrtića i toplo pečenog kruha, domaćin nas je razveselio glazbom uz koju su sve „Meduze“ zaplesale. Izlet se nastavio boravkom i igrom u parku Kralja Tomislava gdje smo nahranili srne kruhom koji smo ranije ispekli. Jesenje boje parka potaknule su nas na proučavanje različitosti biljnog svijeta što će nam svakako biti od koristi u projektu „Veliki lov na biljke“ kojim se bavimo ove godine.  

IZLET U FEŠTINE I „CUKIJADA 2017.“ (24. listopada 2017.)

Iako već tradicionalno dolaskom jeseni odlazimo na izlet u malo mjesto Feštine pored Žminja, dodatni motiv ove godine bio je naš eko projekt „Mi jedemo odgovorno“. Izlet je organiziran za skupine „Pčelice“, „Papaline“, „Dupine“ i „Zvjezdice“.  Uz logorsku vatru dočekali su nas ljubazni domaćini, a zatim je slijedilo upoznavanje seoskog imanja. Osim jesenskih plodova koji krase stabla i livade, upoznali smo povrće i začinsko bilje koje raste u vrtu.  Prepoznali smo mrkvu, salatu, male rajčice, peršin, ružmarin, ali i upoznali novo povrtno i začinsko bilje.

Kako je naziv izleta „Cukijada“ (cuki = bundeva),  na prostranoj livadi slijedila je igra s bundevama. Domaćini su pripremili razne igre na način kako su se nekad igrali naši stari (kotrljanje cuki od bale do bale slame, nošenje cuka od košare do košare, štafetne igre s cukima, valjanje i kotrljanje niz padinu, igra sakupljanja krumpira). Razgledali smo i životinje koje žive na imanju, te za njih sakupili ostatke ručka kako ne bi nepotrebno bacali hranu.

Prepuni dojmova i radosti zajedničkog druženja i igre čekamo iduću jesen i ponovni odlazak u Istru.

TEČAJ EDUKACIJE IZ PRVE POMOĆI (25.-26. listopada 2017.)

U Dječjem vrtiću  “Zlatna ribica”, 25 i 26. listopada 2017.g. održao se tečaj edukacije iz prve pomoći u trajanju od 8 sati. Predavanje je održala dr.med. Klara Smolić, u suradnji sa Gradskim društvom Crvenog križa Rijeka i zdravstvenom voditeljicom Blaženkom Budimir.

Tečaj edukacije odgojno-obrazovnih radnika i pomoćnog osoblja obuhvaćao je predavanje o postupcima u slučaju povreda i bolesnih stanja djece te pružanja prve pomoći –preventivni program.

Svi prisutni aktivno su sudjelovali, praktično vježbali i demonstrirali na lutki postupak umjetnog disanja, masažu srca, praćenje vitalnih funkcija i postupanja pri nesvjesnim stanjima. Svih 27 polaznika uspješno je položilo tečaj i dobilo potvrdnice Gradskog društva Crvenog križa Rijeka.

DJEČJI TJEDAN (2.- 6. listopada 2017.)

Dječji tjedan u vrtiću „Zlatna ribica“ obilježen je prigodnim programom povodom otvorenja novog dijela vanjskog igrališta. Uređenje vanjskog prostora vrtića započelo je 2016. godine i odvijalo se u nekoliko etapa. Sredstvima  iz općinskog proračuna financirani su građevinski radovi, uređeno je igralište s umjetnom travom, nabavljena su igrala, klupice i stolovi. Osim značajnih sredstava Općine, u ovu etapi uređenja uključila se i INA  u okviru inicijative „INA prijatelj djece“ i osigurala iznos od 30 tisuća kuna za kupnju novog igrala.

Svečanom otvorenju dvorišta prisustvovali su načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić,  direktor Rafinerije nafte Rijeka Erkki Ranta te članovi Upravnog vijeća vrtića.

Igra na otvorenom neobično je važna za pravilan i sveobuhvatan razvoj djeteta i to emocionalno, motorički, kognitivno i socijalno. Uređenje igrališta bilo je nužno kako bismo djeci omogućili sigurnu, stimulativnu i raznovrsnu igru. Zahvaljujem Općini Kostrena i INA-i na podršci- istaknula je u svojem govoru ravnateljica vrtića Jasminka Pribanić.

Prigodni program pripremili su odgajatelji i djeca skupina „Zvjezdice“, „Pčelice“, „Meduze“ i „Dupini“ te se na taj način zahvalili za uređenje još jednog mjesta za igru i druženje. Ovom prilikom uručena je zahvalnica i gosp. Gustin, ocu našeg Gabriela, koji je oslikao zidove dvorišta.

ŽUPANIJSKA NAGRADA DJEČJEM VRTIĆU „ZLATNA RIBICA“

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, Primorsko-goranska županija obilježila je Svjetski dan učitelja. Tom su prigodom zamjenik župana Petar Mamula i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin dodijelili  nagrade najuspješnijim odgojno-obrazovnim djelatnicima i ustanovama. Najuspješnijim vrtićem u Primorsko-goranskoj županiji proglašen je Dječji vrtić „Zlatna ribica“.

Obzirom na značajan doprinos našeg vrtića u podizanju kvalitete života u lokalnoj sredini, Odgajateljsko vijeće predložilo je kandidaturu vrtića za Županijsku nagradu PGŽ. Prijavljene ustanove za ovu prestižnu nagradu trebale su zadovoljiti slijedeće kriterije:

 • Doprinos ustanove razvijanju prepoznatljivosti i originalnosti u svom okruženju
 • Uspješnost u organiziranju novih kvalitetnih programa (preventivni,ekološki i sl.) i njihovi rezultati za dobrobit djece, učenika, nastavnika ili lokalne sredine
 • Status odgojno-obrazovne ustanove u sredini u kojoj djeluje s obzirom na javno, kulturno i pedagoško djelovanje
 • Izniman odnos prema djeci s teškoćama u razvoju te postignuti rezultati u poboljšanju kvalitete života djece i mladeži s posebnim potrebama
 • Uspješnost u kulturnoj i javnoj djelatnosti te aktivan  doprinos boljitku sredine u kojoj djeluje

Prema odluci povjerenstva za dodjelu Županijske nagrade povodom Svjetskog dana učitelja, Dječji vrtić „Zlatna ribica“ proglašen je najuspješnijim vrtićem Primorsko goranske županije Ovo vrijedno priznanje  čini nas posebno ponosnim i sretnim te motivira na dalje podizanje kvalitete odgojno obrazovnog  rada.

NOVI EKO PROJEKTI U NAŠEM VRTIĆU

Posredstvom Udruge Lijepa Naša, nacionalnog koordinatora za Ekoškole u Hrvatskoj, naš vrtić ove se pedagoške godine uključio u projekte „Mi jedemo odgovorno“ i „Veliki lov na biljke“.

 

Proizvodnja, distribucija i potrošnja hrane imaju ogroman utjecaj ne samo na naše zdravlje, već i na prirodne resurse. Projektom „Mi jedemo odgovorno“ želimo potaknuti svijest djece o odgovornosti prema prehrambenim navikama što izravno utječe na našu kvalitetu života. Razmišljanja na temu što jedem, odakle dolazi hrana koju konzumiramo, tko je i kako proizveo hranu, kako to utječe na naš planet vode nas u istraživanje i učenje. Cilj nam je da što savjesnije postupamo s hranom  i spoznamo da malim koracima možemo doprinijeti očuvanju Zemlje. U ovom projektu sudjeluju tri skupine vrtića, „Zvjezdice“, „Pčelice“ i „Dupini“.

 

Cilj projekta „Veliki lov na biljke“ je obrazovati djecu o biološkoj raznolikosti i njenoj važnosti, te ih poticati na pozitivno djelovanje prema prirodi. Organizatori projekta su Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmental Education - FEE) i Toyota Motor Europe zajedno s The Royal Botanic Gardens, Kew. Ovaj projekt provodi se u skupini „Meduze“.

 

Također nastavljamo uspješnu suradnju s Hrvatskim šumama. Ove pedagoške godine skupina „Pčelice“ uključena je u projekt „Tko će s nama u šumicu“.  Kroz projekt nas vodi poezija  Grigora Viteza, jednog od omiljenih autora dječje književnosti. Zadatak djece je da ilustriraju stihove koji govore o livadama, šumama i suncem obasjanim proplancima, a najuspješniji radovi šalju se uredništvu časopisa Hrvatskih šuma.

KOSTRENSKA ĐIRADA (16.rujna 2017.)

I ove pedagoške godine DV „Zlatna ribica“ sudjelovao je u  KOSTRENSKOJ ĐIRADI koja se održala 16.rujna 2017. Manifestaciju organizira ekološka udruga EKOREGIJA Kostrena uz pokroviteljstvo Općine Kostrena, a održava se sa ciljem promicanja zdravog načina života, bavljenja sportom i provođenjem vremena na otvorenom.

 

U ovoj sportskoj manifestaciji sudjelovalo je 40-ak polaznika DV Zlatna ribica. Djeca u dobi od 3-4 god. natjecala su se u trčanju na 100 m (ribice 1), djeca u dobi od 5-6 god. (ribice 2) na 200 m.

Za ribice 1 medalje su osvojile djevojčice:

 1. Barbara Bistrović ZLATNU MEDALJU
 2. Lucija Turčić SREBRNU MEDALJU
 3. Milla Vita Lozo BRONČANU MEDALJU

Za ribice 1 medalje su osvojili dječaci :

 1. Niko Anić ZLATNU MEDALJU
 2. Kristijan Bešlić SREBRNU MEDALJU
 3. Marin Ahmetović BRONČANU MEDALJU

Za ribice 2 medalje su osvojile djevojčice:

 1. Sara Lončarić ZLATNU MEDALJU
 2. Lara Gortan SREBRNU MEDALJU
 3. Luna Stipanović BRONČANU MEDALJU

Za ribice 2 medalje su osvojili dječaci :

 1. Marko Kosanović ZLATNU MEDALJU
 2. Vid Šoić SREBRNU MEDALJU
 3. Ante Anić BRONČANU MEDALJU

Copyright © 2016 Dječji Vrtić Zlatna Ribica Kostrena. Sva prava zadržana.